+358 50 330 0099

Kotihoidon kuntouttava työote tarkoittaa lettujen paistoa ja ongella käymistä

Lettuja vai pannareita? Tehdään vaikka molemmat. Näin voi alkaa monen lähihoitajan päivä kotihoidossa, kun asiakas ei osaa päättää kumpaa mieluummin söisi. Yhä useampi kotihoitoa tarvitseva asiakas tarvitsee henkilökohtaista apua kotona asumisen tukemiseen. Kuntouttava kotihoito vastaa tarpeeseen yksilöllisen elämän säilyttämisestä.

– Me teemme asiakkaiden kanssa laskiaispullia, syötämme lintuja talvisessa puistossa ja käymme kirjastossa. Kaiken ytimessä on asiakkaan itsemääräämisoikeus, kiteyttää henkilökohtainen avustaja Päivi Paulaharju tamperelaisesta Koskihoivasta.

Suoran auttamisen sijaan kotihoidossa on nykyään vallalla kuntouttava kotihoito, jossa hoitaja ei tee asioita asiakkaan puolesta. Sen tavoitteena on turvallinen kotona asuminen ja toimintakyvyn ylläpitäminen. Vuonna 2020 kotihoidon käyntejä oli Suomessa lähes 40 miljoonaa.

– Jokaisella on oikeus elää omannäköistä elämää. Jos se merkitsee kalassa käyntiä, niin lähdemme ongelle. Yksilöllinen, joustava ja kuntouttava kotihoito auttaa ja tukee arjen pienissä asioissa, jottei asiakkaalle tule tunnetta passivoitumisesta, Koskihoivan palvelujohtaja Laura Kakko toteaa.

Kuntouttava kotihoito tukee ja parantaa asiakkaan omaa toimintakykyä ja voimavaroja, jotta kotona voi asua mahdollisimman pitkään. THL:n mukaan Pirkanmaalla 75–84-vuotiaista noin 10 % käytti kotihoidon palveluita, 85–94-vuotiaista noin 30 % ja yli 95-vuotiaista puolet vuonna 2020. 

– Emme sano mitä ja miten asioita pitää tehdä, vaan lähdemme mukaan ihmisten omaan tyyliin toteuttaa heille mielekkäitä asioita. Aina he eivät itse pysty kaikkeen. Käymme kaupoissa ja museoissa pyörätuolin kera ja olemme mukana arjessa. Asiakkaan toiveita kuunnellaan ja tehdään niitä asioita, jotka asiakkaalle ovat tärkeitä.

Koko Suomessa kotihoidon asiakkaita oli lähes 210 000 THL:n mukaan. Yli puolet säännöllisen kotihoidon asiakkaista sai palvelua päivittäin. Kotihoitoa tarvitsi Pirkanmaalla 20 223 henkilöä. Alueen kotihoidon asiakkaista 310 oli 0–17-vuotiaita. Työikäisiä (18–64 v) oli 7647, joista naisia oli 56 prosenttia. Intensiivisen kotihoidon asiakkaita oli Pirkanmaalla kolmasosa.

– Väestön ikärakenteen vanhetessa kodinhoidon tarve tulee kasvamaan vahvasti lähivuosina. Myös henkilökohtaisen avun tarve tulee kasvamaan. Perussairauksia hoidetaan paremmin ja eletään pidempään. Avun tarve lisääntyy selvästi kaikilla tavoilla. Tärkeäksi nousee myös asiakkaan voimavarojen ylläpito ja vahvistaminen. Tähän näkökulmaan pitää huomioida myös fyysisen kuntoutuksen tarve, jotta esimerkiksi kotona asuminen mahdollisimman pitkään on mahdollista, Kakko arvioi.

Tamperelainen Koskihoiva tarjoaa kuntouttavan kotihoidon tueksi myös siivouspalveluita. Kotona asuvien läheisten auttamiseen on omaishoidon vapaita, lapsiperheiden palveluita ja kesällä aukeavan hoivatalon kautta ympärivuorokautista palveluasumista. 

Lähde: Tilastoraportti 27/2021, THL

Lisätiedot:

Laura Kakko
Palvelu- ja laatujohtaja, Koskihoiva Oy
puh 050 313 7155
sähköposti laura.kakko@koskihoiva.fi

Maija Halme
Toimitusjohtaja, Koskihoiva Oy
puh 044 011 2252
sähköposti maija.halme@koskihoiva.fi

Jaa uutinen eteenpäin:

Lisää ajankohtaisia uutisia

SafeKoti-hanke parantaa työturvallisuutta

Työturvallisuuden näkökulmasta asiakkaan kotona tehtävä työ on haastavaa. Oleellista on tunnistaa ne toimenpiteet, joilla taataan työntekijän työturvallisuus – niin ennen asiakaskäyntiä, asiakaskäynnin aikana kuin sen

Lue lisää »

Ensimmäinen älyhoivakoti avattu Nokialle

Koskihoiva Lehdistötiedote Julkaisu: 1.6.2022 klo 8.00  Koskihoiva avasi tänään ensimmäisen Nokialle hoivakodin, jossa yhtenä osana hyödynnetään älyteknologiaa. Kestävän kehityksen mukainen hirsitalo huokuu kotoisuutta ja innovatiiviset ratkaisut

Lue lisää »

Ota yhteyttä lomakkeella