Villa Koski – Ympärivuorokautinen hoiva

Koskihoivan ympärivuorokautinen, vuonna 2022 valmistunut hoivakoti Villa Koski sijaitsee Nokialla hyvien kulkuyhteyksien varrella. HOIVARAKENTAJAT Oy rakennutti Koskihoivalle upean hirsirakenteisen älykkäillä ominaisuuksilla varustetun hoivakodin ikäihmisille.

Villa Koskessa on 30 asukaspaikkaa. Jokaisella asukkaalla on oma huone, jossa on oma wc ja suihkutila. Asukkaat saavat sisustaa huoneensa itselleen mieleiseksi omilla huonekaluillaan ja tekstiileillään, niin kuin oma koti aina sisustetaan. Lisäksi yksikössä on helppokulkuiset, kodikkaat ja turvalliset yleiset tilat, kuten ruokasali, tv-huone sekä sauna kylpyhuoneineen.

Henkilöstömme koostuu lähihoitajista, sairaanhoitajista, fysioterapeutista, hoiva-avustajista sekä keittiö- ja siivoushenkilöstöstä. Meillä tehdään työtä asukkaidemme hyväksi suurella sydämellä, huumoria unohtamatta.

Asukkaiden elämää

Aktiivinen arki ja henkilökunnan kuntouttava työote ylläpitää tai parantaa asukkaiden elämänlaatua ja omatoimisuutta. Asukkailla on mahdollisuus elää tottumallaan elämänrytmillä sekä osallistua hoivakodin askareisiin ja päivittäisiin toimintoihin. Sosiaalista kanssakäymistä edistävää toimintaa sekä mielekästä tekemistä on tarjolla asukkaille päivittäin erilaisten viriketuokioiden, ulkoilun, fysioterapeutin vetämien jumppien tai ulkopuolisten esiintyjien myötä. Yksiköstä tehdään myös retkiä lähiympäristöön ja kuljetuksen avulla myös kauemmas mukaviin kohteisiin.

Usein kysytyt kysymykset

Klikkaa kysymystä niin vastaus aukeaa.

Hoivakodin asukkaaksi voi hakeutua joko hyvinvointialueen sijoittamana tai itsemaksavana asiakkaana

  1. Hyvinvointialueen sijoittamana
    • Hyvinvointialueen omaan tai ulkoistettuun hoivakotiin
      Hyvinvointialueen sijoittamana ympärivuorokautiseen hoivaan pääsee palvelutarpeen arvioinnin kautta. Ympärivuorokautiseen hoivaan halutessaan ihmisen tulee aina ensisijaisesti ottaa yhteyttä oman asuinalueensa asiakasohjaukseen, jonka kautta prosessi käynnistyy palvelutarpeen arvioinnilla. Ympärivuorokautiseen palveluasumiseen sijoittaminen on tavanomaisesti palvelumuoto, johon ohjataan vasta sitten, kun kotihoidon palvelut eivät enää riitä.
    • Yksityisen palveluntarjoajan hoivakotiin palvelusetelillä
      Hyvinvointialueet voivat osallistua asukkaidensa palveluasumisen kustannuksiin myös palvelusetelillä, joka korvaa ympärivuorokautisen palveluasumisen yhteydessä annettavaa hoitoa ja hoivaa. Huoneen vuokran asukas maksaa itse.
      Palveluseteli on tulosidonnainen ja sen saamiseksi vaaditaan myös palvelutarpeen arviointi kuntasi kotihoidosta. Palveluseteli antaa asiakkaalle tai hänen läheisilleen mahdollisuuden itse päättää, miltä kunnan hyväksymältä toimijalta palvelu hankitaan. Palvelusetelin kattamat palvelut ja arvo vaihtelevat hyvinvointialueittain. Lisätietoa palveluseteleistä saat hyvinvointialueiden omilta kotisivuilta.
  2. Itsemaksavana asiakkaana
    Mikäli haluat paikan yksityisesti Villa Koskesta, ota yhteyttä hoivakodin johtajaan ja kysy mahdollisista vapaista asukaspaikoista.

Voit hakea Kelan eläkkeensaajan asumistukea asumiskustannusten (vuokra, vesi ja sähkö) osalta. Lisäksi on mahdollista hakea eläkkeensaajan hoitotukea palveluasumisen hoitokustannuksiin, kun ikäihminen on jatkuvan hoidon ja hoivan tarpeessa. Voit lukea lisää asumistuesta Kelan verkkosivuilta TÄSTÄ.

Kelalta voi hakea myös eläkettä saavan hoitotukea, jolla tuetaan pitkäaikaisesti sairaan tai ikääntyneen eläkkeensaajan selviytymistä jokapäiväisessä elämässä, toimintakyvyn ylläpitämistä, kuntoutusta ja hoitoa. Lue lisää eläkettä saavan hoitotuesta TÄSTÄ.

Mikäli asukas hakee ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkaa ja hyvinvointialue toimii puitesopimuksen pohjalta, asukkaalle tyypillisesti osoitetaan hoivakotipaikka. Tässä on toki mahdollista esittää henkilökohtaisia toivomuksia.

Jos asukas käyttää asumiseen hyvinvointialueen palveluseteliä, voi hän itse valita palvelusetelituottajien joukosta haluamasi hoivakodin. Jos olet saanut myönteisen päätöksen hyvinvointialueelta palvelusetelistä, voit olla yhteydessä alueen sopimuksen piiriin kuuluviin hoivakoteihin. Villa Kosken johtajan kanssa voit sopia tapaamisesta ja hoivakodin esittelystä. Tapaamisen yhteydessä pääset sopimaan hoivakotiin muuttopäivän ja muut muuttoon liittyvät tärkeät asiat.

Mikäli olet saanut hyvinvointialueelta kielteisen päätöksen tehostetun palveluasumisen tarpeesta, voit olla yhteydessä suoraan haluamaasi hoivakotiin ja keskustella omakustanteisesta asumisesta.

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa asukas saa tarvitsemansa hoidon ja hoivan, lääkehoidon toteutuksen, ateriapalvelut, siivous- ja pyykkihuollon, aktiviteetteja sekä muut palvelut, jotka hän tarvitsee täysipainoiseen arkeensa.

Kaikki hoivakodin asukkaat ovat julkisen terveydenhuollon piirissä. Lääkäripalveluiden järjestäminen on hyvinvointialueen vastuulla ja Villa Koskessa lääkäri käy kolmen viikon välein. Akuuteissa tilanteissa konsultoimme aina hyvinvointialueen päivystäviä lääkäreitä.

Asukkaaksi Villa Koskeen pääsee joko hyvinvointialueen sijoittamana tai palvelusetelillä, jolloin hyvinvointialue maksaa osan palveluista. Asukkaaksi pääsee myös itse maksavana, jolloin asukas maksaa kaikki kulut itse. Asukkaan on mahdollista hakea eläkkeensaajan asumistukea ja hoitotukea sekä hyödyntää kotitalousvähennystä.

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa hinta koostuu:

  • vuokrasta (Koskihoiva)
  • hoivasta (Pirkanmaan hyvinvointialue)
  • apteekkikuluista (Nokian 1.apteekki).

Lisäksi yksiköstä on mahdollisuus ostaa lisämaksullisia palveluja, kuten fysioterapiaa tai hierontaa. Hoivakodissa käy säännöllisesti myös ulkopuolisia palveluntuottajia, kuten parturikampaaja sekä jalkahoitaja. Nämä lisäpalvelut ovat asukkaalle lisämaksullisia.

Yksikön yhteystiedot löytyvät Pirkanmaa -sivun alta täältä.

Pirkanmaan hyvinvointialueella on käytössä palveluseteli. Palvelusetelillä voi hankkia sellaisia sosiaali- ja terveyspalveluja, jotka hyvinvointialueen kuuluu järjestää asukkailleen. Palvelusetelillä hankittava palvelu on vaihtoehto hyvinvointialueen itse tuottamalle palvelulle. Palvelusetelillä pyritään lisäämään valinnanvapautta yksityisten sosiaali- ja terveyspalveluiden saavuttamiseksi.

Hyvinvointialue päättää, ottaako se palvelusetelin käyttöön ja mihin palveluihin se antaa setelin. Setelin saaminen edellyttää, että alueen sosiaali- ja terveydenhuollon edustaja arvioi henkilön palvelun tarpeen. Tutustu lisää palveluseteliin TÄSTÄ.

Jokaisella asukkaalla on Villa Koskessa oma huone eli oma koti, jonka saa sisustaa oman makunsa mukaan. Hoivakodin puolesta huoneessa on valmiiksi vuode ja yöpöytä. Huoneemme ovat samankokoisia, 21m2 kokoisia, ja jokaisessa huoneessa on oma esteetön wc/kylpyhuone. Oman huoneen lisäksi asukkaiden käytössä on hoivakodin yhteiset tilat, joissa voi ruokailla ja viettää aikaa muiden asukkaiden kanssa.

Hoivakodeissa ei ole erillisiä vierailuaikoja, vaan voit tulla tapaamaan hoivakodissa asuvaa läheistäsi päivisin silloin, kun hänelle sopii. Aamutoimien (ennen klo 10 aamulla) sekä iltatoimien (klo 19 jälkeen illalla) aikaan hoivakodissa on enemmän tohinaa ja toivomme, että vierailuja ajoitetaan rauhallisempiin aikoihin.

Villa Koski on asukkaidemme oma koti, joten jos et ole tulossa tapaamaan hoivakodin asukasta, vaan haluat muuten tutustua hoivakotiin, ole yhteydessä hoivakodin johtajaan ja sovi hänen kanssaan vierailusta. Epidemiatilanteissa vierailukäytäntöihin voidaan tehdä muutoksia.

Voit aina olla yhteydessä Villa Kosken johtajaan tai vastaavaan sairaanhoitajaan. Koskihoivalla on lisäksi käytössä sähköinen palautekanava, johon voit jättää palautetta halutessasi nimettömästi. Löydät palautekanavan TÄÄLTÄ.

Ympärivuorokautinen hoivakoti tulee ajankohtaiseksi vaihtoehdoksi silloin, kun ikäihminen ei enää annetuin avuin pärjää kotonaan eikä kevyemmän hoivan yksikössä. Ympärivuorokautista hoivaa tarjotaan henkilölle, joka tarvitsee päivittäin vuorokauden ajasta riippumatta hoivaa ja huolenpitoa. Ympärivuorokautinen hoiva sisältää hoivan ja huolenpidon lisäksi toimintakykyä edistävän ja ylläpitävän toiminnan, ateriat, vaatehuollon ja pyykkipalvelut, siivouksen sekä sosiaalista kanssakäymistä edistävän toiminnan. Palvelupäätöksen ympärivuorokautiseen palveluasumiseen sijoittamisesta tekee hyvinvointialueen arviointiyksikkö. Myös palvelusetelillä voi hoivakotiin hakeutua. Lue ja kysy lisää Pirkanmaan hyvinvointialueen Palveluneuvonnasta TÄSTÄ.